Trikovi koji štede kućni budžet

Trikovi koji štede kućni budžet

Autor:

5. Decembar 2021

Širom sveta baci se skoro jedna trećina hrane koja se proizvede, a ni Srbija nije izuzetak. Svaki građanin naše zemlje u toku jedne godine baci približno 35 kilograma hrane koja bi uz par trikova za pravilno čuvanje mogla biti sačuvana. Poznavanje načina za čuvanje i korišćenje ostataka hrane doprinosi značajnim uštedama novca, ali i spasava planetu štetnih gasova koji nastaju pri proizvodnji neiskorišćene hrane koja završi u smeću.

kuhinja

Saveti koje svakodnevno možete iskoristiti u svom stanu ili kući:

1. Jedan od najefikasnijih saveta koji možete da primenite već od danas glasi – počnite da koristite posude koje su najbolji prijatelj hrane. Zahvaljujući kvalitetnim posudama za čuvanje i nošenje hrane sa hermetičkim poklopcima, ostaci od jučerašnjeg ručka, poput viška skuvane paste, ostaju duže sveži i spremni da ih ponovo upotrebite za nove kulinarske čarolije. Ove posude možete upotrebiti i za bolju organizaciju u samom frižideru tako što ćete hranu koju treba najpre upotrebiti grupisati i odložiti u jedan deo frižidera. Pored toga što će vas podsećati da iskoristite namirnice kojima ističe rok, ovakva organizacija vas može inspirisati da isprobate nove kombinacije ukusa.

2. Svežinu povrća možete produžiti i tako što ćete policu frižidera obložiti papirnim ubrusom kako bi upio višak vlage koje se inače stvara, a koja bez cirkulacije vazduha ubrzava truljenje povrća.

3. Kombinacija vlage i vazduha kreira idealno okruženje za čuvanje voća i povrća, i zato te namirnice možete čuvati u prozračnim korpama ili vrećama, a u neposrednoj blizini postavite posudu sa vodom. Tako ćete stvoriti uslove da voće i povrće koje ste kupili značajno duže traju, a koliko to može biti korisno i po vaš kućni budžet najbolje ćete shvatiti ako se prisetite koliko ste voća i povrća bacili samo u poslednjih nekoliko meseci jer su vrlo brzo propali zbog nepovoljnih uslova za čuvanje.

4. Mlečni proizvodi poput pavlake ili sira će duže trajati ako okrenete posudu u kojoj se nalaze naopačke jer je poznato da se tako stvara vakuum koji sprečava razvoj bakterija zbog kojih se hrana kvari.

5. Smeđi šećer ili so često bacamo jer se stvrdnu usled previše vlage. Uz sledeća dva trika tome je došao kraj. Držite smeđi šećer u frižideru jer to sprečava da se stvrdne, ali ako se već stvrdnuo, možete ga omekšati tako što ćete ga staviti u čvrsto zatvorenu kesu sa kriškom svežeg hleba ili jabukom. Najefikasnije rešenje da sprečite da se stvrdne so je da stavite nekoliko zrna pirinča u slanik jer on apsorbuje vlagu koja može dovesti do toga da se so zgrudva.

kupovina

6. Veoma lako možete sprečiti i da se osuše isečene strane tvrdog sira tako što ćete ih premazati maslacem ili margarinom.

7. Maslac koji trenutno ne koristite može ostati svež mnogo duže nego inače ako ga držite u vašem zamrzivaču, čak i do pola godine. Samo ga stavite u vakumiranu posudu da ne upije mirise druge smrznute hrane.

8. Vratite bistrinu medu jednim potezom. Verovali ili ne, med je jedina namirnica koja se ne kvari, pa ga nemojte bacati ako se kristališe ili postane mutan. Zagrejte ga u toploj vodi na srednjoj temperaturi dok ne postane bistar i "problem" je rešen.

9. Ne bacajte zeleno voće već ubrzajte njegovo sazrevanje. Ako ste kupili ili dobili voće koje još nije zrelo i jestivo, nikako ga nemojte bacati jer može sazreti gotovo preko noći. Samo ga stavite u papirnu kesu sa jednom jabukom jer one ispuštaju gas etilen koji ubrzava proces sazrevanja drugog voća.

10. Postoje i neki dodatni saveti za one koji su spremni da odu i korak dalje i posluže se nešto zahtevnijim praktičnim trikovima ako imaju uslove za to. Tako će, primera radi, šargarepe zadržati svežinu neuporedivo duže ako ih odložite u vlažan pesak, a šparglu u vlažan peškir.

usteda

Zdraviji život u vašem domu i čistiju okolinu mogu da pruže i savremeni proizvodi za kuću zahvaljujući poboljšanoj funkcionalnosti i nižim cenama. Stoga postaju sve pristupačniji i atraktivniji na tržištu, ali ujedno dokazuju da naša budućnost i te kako leži u našim rukama i zavisi od naših izbora.

Jedan od najefikasnijih načina da smanjimo količinu vode koju trošimo je da se opredelimo za štedljivu slavinu, a ušteda vode nije samo važna za kućni budžet, već je i jedan od imperativa za očuvanje prirodne sredine. Savremeni modeli dolaze u raznim stilovima, ali njihova prednost nije prvenstveno estetske prirode jer su ove slavine opremljene mehanizmom koji meša vodu i vazduh i stoga smanjuju protok vode i do 50% dok pritisak ostaje isti.

Slavine koje poseduju funkciju hladnog starta pružaju dodatnu pogodnost jer sprečavaju nepotrebno trošenje vruće vode za dnevne potrebe i tako pomažu u štednji električne energije.

Moderne mašine za suđe predstavljaju dragocene pomoćnike u kući jer im je u poređenju s ručnim pranjem potrebno čak tri puta manje vode da bi se oprala ista količina posuđa. Ne samo što na taj način omogućuju da vreme koje biste proveli u kuhinji provedete na mnogo kvalitetniji način, već i vode računa o vašim finansijama jer nove generacije mašina štede i vodu i struju.

Ako se odlučite da tradicionalne sijalice zamenite LED sijalicama smanjićete za čak 85% potrošnju energije koja je potrebna za osvetljenje doma. LED sijalice imaju 20 puta duži vek trajanja, pa se istovremeno smanjuje i potreba za novim sijalicama, a time i količina otpada kada pregore.

Izdvajamo