Ishrana tokom zimskog perioda

Ishrana tokom zimskog perioda

Autor: Ljiljana Milaković

19. Decembar 2021

Sa promenom temperature menjaju se i potrebe našeg organizma. Ono što je karakteristično za zimski period jeste veća potreba za zagrevanjem tela hranom kao i veća potreba za vitaminima i mineralima koji će sprečiti da dodje do razboljevanja u ovom periodu kada vladaju grip i druge respiratorne bolesti, objašnjava Ljiljana Milaković, nutricionista.

Ljilja 1

Hladno vreme takođe negativno utiče na kardiovaskularne pacijente pa oni naročito moraju povesti računa u ovom periodu. Iz ovih razloga, zima nije vreme kada treba držati rigorozne restriktivne dijete, već čuvati zdravlje tokom ovog perioda.Ali voditi računa o izboru namirnica, obimu obroka i načinu pripreme. Tokom zime organizam traži “težu” hranu, ali te potrebe ne treba zadovoljavati prženom, masnom hranom. Namirnice treba dinstati, kuvati, peći u rerni.

Namirnice i jela koja će zagrejati organizam? -jezgrasto voće (orasi, bademi, lešnici..) -mahunarke (grašak,pasulj, boranija,sočivo..) -žitarice (heljda, ovas..) -korenasto povrće(cvekla, ren, šargarepa, celer..) -takođe i beli i crni luk, đumbir,cimet ljuta paprika, biber, aleva paprika su namirnice koje zagrevaju organizam.

odlicna supa

Poželjno je tokom zime jesti više kuvanih jela, supa, čorbi, kompota, toplih čajeva. Imunitet Kako bi se izbegle prehlade tokom zime naročito voditi računa o dovoljnom unosu vitamina i minerala koji će jačati imunitet. To se postiže raznovrsnom ishranom, svakodnevnim unosom svežeg voća i povrća, konzumiranjem ribe, korišćenjem žitarica od punog zrna, probiotskih kultura koje su neophodne za dobar imunitet (kefir, probiotski jogurt…)

Potrebe za vodom Tokom zime se smanjuje osećaj potrebe za vodom ali treba se truditi piti 2l tečnosti u vidu vode ili nezaslađenih čajeva.

Plan obroka Doručak neka bude bogat zdravim žitaricama, primer ovsena kaša sa dodatim voćem (borovnice, kupine, maline,ribizle,višnje...)

Užina -voće po izboru uz šaku jezgrastog voća

Ručak- kuvano jelo od povrća i mesa i salata( sveža ili kiseli kupus, krastavčići, turšija...)

Večera- lagan obrok, primer salata od povrća i pilećeg belog mesa

Fizička aktivnost Kako je zima period kada su svi manje aktivni, preporučujem neku laganu fizičku aktivnost kako bi telo ostalo aktivno, šetnje, joga, lagani aerobik, vežbe istezanja mišića i mobilnosti tela u meri koja je moguća.

Izdvajamo